Bulk Terminal Zeeland 12 maanden dicht vanwege drugsonderzoek

© Foto: Pixabay (archief)
- Advertentie -

De burgemeester van Vlissingen heeft besloten dat het Ritthemse bedrijf Bulk terminal Zeeland (BTZ) een jaar haar deuren moet sluiten. Volgens de gemeente maakt het terrein van BTZ vermoedelijk al zeer lange tijd onderdeel uit van een georganiseerd, crimineel verband van internationale drugshandel.

Op basis van een bestuurlijke rapportage van de politie met daarin resultaten van een langlopend onderzoek, heeft burgemeester Van den Tillaar besloten het bedrijf Bulk Terminal Zeeland (BTZ) te sluiten voor de duur van 12 maanden. Het terrein van BTZ maakt vermoedelijk al zeer lange tijd onderdeel uit van een georganiseerd, crimineel verband van internationale drugshandel. BTZ zou hierin een belangrijke rol vervullen. De burgemeester vindt het aannemelijk, op basis van bevindingen van de politie, dat er gedurende meerdere jaren grote partijen van 100 tot meer dan 1.500 kilo cocaïne op het terrein van BTZ aanwezig zijn geweest. Daarnaast wijzen de bevindingen van de politie erop dat de organisatie van BTZ (vermoedelijk) bewust is gebruikt als dekmantelbedrijf, met directe betrokkenheid van de bestuurders en banden met criminele organisaties. Deze informatie dicht BTZ een sleutelrol toe in de keten van (internationale) georganiseerde drugshandel.

- Advertentie -

Burgemeester Van den Tillaar: “Het is een bijzonder kwalijke zaak dat een bedrijf in onze haven mogelijk bewust is gebruikt voor de internationale handel in drugs. Daarom heb ik besloten dit zware middel in te zetten. Door de panden en het terrein van BTZ een jaar te sluiten, hoop ik dat er in de eerste plaats rust ontstaat. De komende maanden wil ik gebruiken om gesprekken te voeren met ons havenbedrijf North Sea Port om samen ervoor te waken dat herhaling van deze gebeurtenissen plaatsvindt, want de bedrijven in onze haven en hun medewerkers hebben recht op een veilige werkomgeving. Vanzelfsprekend besef ik dat de sluiting van BTZ ook medewerkers en hun gezinnen treft en dat heb ik bij het nemen van dit besluit meegewogen. De ernst van de illegale praktijken bij BTZ, waarbij de boven- en onderwereld zo met elkaar lijken te zijn verweven, wegen voor mij zwaarder. Ik geef met mijn besluit duidelijk het signaal af, waaronder naar de betrokken drugscircuits dat misbruik van onze haven niet geaccepteerd wordt.”

Naast het bestuursrechtelijke traject loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek waarin BTZ en haar bestuurders als verdachte zijn aangemerkt. Ook milieuovertredingen worden onderzocht. Het besluit is vandaag aan de interim-directie van BTZ bekendgemaakt. Ook het havenbedrijf North Sea Port is door de burgemeester geïnformeerd. De sluiting gaat in per 24 juli 2024.

- Advertentie -
Vorig artikelHondje doodgebeten, politie zoekt getuigen van bijtincident
Volgend artikelAutomobilist en fietser botsen op Wagenaarstraat
Marijn van de Gruiter
In 2013 richtte ik een Facebook-pagina op uit interesse voor de hulpverlening. Al snel bleek de vraag naar het zogeheten '112-nieuws' enorm groot. Daarom zijn we kort daarna ook gestart met de website 112Vlissingen-Souburg.nl. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot één van de toonaangevende nieuwsorganisaties, gespecialiseerd in 112-nieuws, in de gemeente Vlissingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier uw bericht!
Schrijf uw naam hier
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!