KNRM in Zeeland in 2017 maar liefst 298 keer uitgevaren

- Advertentie -

VLISSINGEN – De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is in 2017 in Zeeland meer uitgevaren dan in 2016, want in totaal werd er 298 keer uitgevaren voor uiteenlopende meldingen. In andere delen in Nederland daalde in 2017 juist het aantal meldingen.

Volgens de KNRM is 2017 een druk jaar geweest vanwege de vele acties. In 2016 voer de KNRM in heel Zeeland 263 keer uit. “De Zeeuwen gaan daarmee tegen de landelijke trend in. Landelijk daalde het aantal acties namelijk licht tot ongeveer 2100 voor alle 45 reddingstations, tegen 2349 in 2016.”

- Advertentie -

Reddingstations in Zeeuws-Vlaanderen, zoals Breskens en Cadzand, konden dit jaar geen stijging noteren. Volgens een woordvoerder van de KNRM was het in Neeltje Jans weer ‘ouderwets’ druk. “Hansweert, Veere en Westkapelle noteerden het drukste of één van de drukste jaren in de historie.”

Het verschil kunnen maken

Hoofdzakelijk kenmerkt een reddingsjaar zich altijd tot ‘reguliere’ hulpverleningen aan watersporters met pech of problemen met navigatiefouten. Toch was 2017 ook het jaar waarin de bemanning van de reddingboten het verschil konden maken.

De reddingboten van de KNRM zijn 24/7 beschikbaar en varen in alle weersomstandigheden uit. Een doorslaggevende factor is de snelheid van de boten bij het uitvaren. “Snel en adequaat optreden van de reddingbootbemanningen voorkwam erger in de gevallen van bijvoorbeeld onderkoelde kanoërs, zwemmers of medische evacuaties van zieke watersporters of zeelieden,” laat de zegsman van de KNRM weten.

Ook dit jaar brachten de Zeeuwse reddingboten een aantal levenloze lichamen aan wal. Een moeilijke, maar zeer dankbare taak. Met name voor de nabestaanden.

- Advertentie -
Vorig artikelRijbewijs van 48-jarige Vlissinger ingevorderd vanwege snelheid
Volgend artikelDronken Vlissinger (20) ramt verschillende lantaarnpalen met auto
Marijn van de Gruiter
In 2013 richtte ik een Facebook-pagina op uit interesse voor de hulpverlening. Al snel bleek de vraag naar het zogeheten '112-nieuws' enorm groot. Daarom zijn we kort daarna ook gestart met de website 112Vlissingen-Souburg.nl. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot één van de toonaangevende nieuwsorganisaties, gespecialiseerd in 112-nieuws, in de gemeente Vlissingen.