Radioactief afval Scheldewijk blijkt restproduct, werkzaamheden gaan door

- Advertentie -

VLISSINGEN – Het radioactief afval dat maandag werd aangetroffen bij werkzaamheden op het Scheldekwartier in de Scheldewijk blijkt een metaal restproduct. Er is geen gevaar voor de omgeving.

Maandag 10 september zijn de werkzaamheden in de Scheldewijk op het Scheldekwartier achter de Paul Krugerstraat tijdelijk stilgelegd. Dit is gebeurd nadat de gemeente door een schrootverwerker op de hoogte was gesteld van een licht verhoogde radioactieve waarde, van afgevoerd materiaal, afkomstig van het Scheldekwartier. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) houdt toezicht. Onderzoek heeft aangetoond dat de radioactieve straling in de lading schroot wordt veroorzaakt door één object, een slak van circa 2000 kilogram.

- Advertentie -

De container met verhoogde radioactieve waarde is nader onderzocht. Gebleken is dat er in de container één voorwerp verantwoordelijk is voor de licht verhoogde radioactieve straling. Het blijkt te gaan om een slak van circa 2000 kilogram. Een slak is een restproduct van de zware industrie. Slakken zijn van nature licht radioactief en worden met name als funderingsmateriaal in de wegenbouw gebruikt.

De slak is onder toezicht van de ANVS nader onderzocht. Gebleken is dat de radioactiviteit in het materiaal zo gering is dat er geen risico is voor mens en omgeving. De analyse geeft aan dat de radioactiviteit in de slak onder de wettelijke grenswaarden blijft. De ANVS sluit daarom deze melding. De gemeente neemt op basis van het advies van de ANVS proactief maatregelen om kans op herhaling te voorkomen, zoals het verrichten van metingen tijdens de werkzaamheden. De resultaten van het onderzoek houden in dat de werkzaamheden in de Scheldewijk morgen weer hervat worden.

Zie ook:
– Radioactief afval gevonden bij werkzaamheden Scheldewijk (10 september 2018)

- Advertentie -
Vorig artikelVrouw gewond bij eenzijdig ongeval met scooter
Volgend artikelWaarschuwing olie voor Badstrand Vlissingen ingetrokken
Marijn van de Gruiter
In 2013 richtte ik een Facebook-pagina op uit interesse voor de hulpverlening. Al snel bleek de vraag naar het zogeheten '112-nieuws' enorm groot. Daarom zijn we kort daarna ook gestart met de website 112Vlissingen-Souburg.nl. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot één van de toonaangevende nieuwsorganisaties, gespecialiseerd in 112-nieuws, in de gemeente Vlissingen.