Vliegtuigbom wordt tot ontploffing gebracht op strand Vrouwenpolder

- Advertentie -

VLISSINGEN – De vliegtuigbom die gisterochtend werd opgevist tijdens baggerwerkzaamheden in de Buitenhaven van Vlissingen, wordt vanmiddag op het strand bij Vrouwenpolder tot ontploffing gebracht.

Gisteren omstreeks 07.30 uur viste het kraanschip de Rival uit Papendrecht een explosief op. Na onderzoek bleek het te gaan om een 1000-ponder van Engelse makelij. Het schip heeft de gehele ochtend, onder bewaking van een vaartuig van de landelijke eenheid politie, in de monding van de Buitenhaven gelegen. In de loop van de middag is het kraanschip naar een steiger aan de Piet Heinkade geloodst in afwachting van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). Omstreeks 15.00 uur kwamen medewerkers van de EOD ter plaatse en werd besloten in een straal van 300 meter vanaf de bom alles af te zetten.

- Advertentie -

Ontruiming en noodverordening

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) zou de bom vanaf 20.30 uur gedemonteerd worden en zou dit tot ongeveer 21.30 uur duren. Tegen 18.00 uur maakte de VRZ bekend dat er tijdens de demontage van de bom een ontruimingsplan zou worden uitgevoerd. Binnen een straal van 300 meter vanaf het schip aan de Piet Heinkade moest iedereen zijn of haar woning verlaten. Binnen een straal van 1300 meter moest iedereen binnen blijven en niet bij de ramen staan. Om 19.30 uur werd tweemaal, kort achterelkaar, een NL-alert verstuurd om de mensen extra op de hoogte te stellen. Alle toegangswegen naar het gebied werden hermetisch afgesloten. Zo was de HZ niet bereikbaar, reden er geen treinen en kon men ook geen gebruik maken van de Westerschelde Ferry. Om te controleren dat niemand binnen het gebied meer de straat op ging, kwam de Mobiele Eenheid in actie.

Op de kaart zie je het gebied waarin iedereen moet binnen blijven. © Foto: Veiligheidsregio Zeeland

Demontage vliegtuigbom

Door middel van een speciale robot, die bestuurd werd door medewerkers van de EOD op een veilige afstand, kon de bom onschadelijk worden gemaakt. Om iets voor 21.30 uur kwam het sein ‘veilig’ en werden de noodverordening en alle afzettingen opgeheven.

Helemaal niet gevaarlijk?!

Toen het explosief door de EOD gedemonteerd was, werd duidelijk dat de bom helemaal niet had kunnen ontploffen. Er miste namelijk een explosieketen in de vliegtuigbom. Waarom de bom niet compleet was, is niet precies bekend. In de Tweede Wereldoorlog werden vrijwel alleen Duitse bommen gesaboteerd zodat deze niet konden afgaan. Bij Engelse bommen was dit bijna niet het geval. De EOD denkt daarom vrijwel zeker te weten dat deze Engelse duizendponder een fabricatiefout is geweest.

Ontploffing

De duizendponder werd gisterenavond ingeladen en overgebracht naar het militaire munitiecomplex aan de Rammekensweg in Ritthem. Vanmorgen zocht de EOD een geschikte locatie voor het laten ontploffen van de bom. Eerst had men het strand van Ritthem op het oog. Na een inspectie viel deze locatie af. “De springlocatie in Vlissingen is niet geschikt om deze bom te laten ontploffen. De gemeente Veere stelt haar springlocatie ter beschikking”, aldus de gemeente Vlissingen.  Volgens Mirja Vis, woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland, zal de bom op het strand bij Vrouwenpolder tot ontploffing worden gebracht tussen 14.00 en 16.00 uur.

Zie ook:
Vliegtuigbom in Buitenhaven zonder incidenten onschadelijk gemaakt (28 november 2018)
VRZ: om 20.30 uur start ontmanteling vliegtuigbom Buitenhaven (28 november 2018)
Kraanschip vist vliegtuigbom op in Buitenhaven Vlissingen (28 november 2018)

- Advertentie -
Vorig artikelVliegtuigbom in Buitenhaven zonder incidenten onschadelijk gemaakt
Volgend artikelGeblakerde pan naar buiten gebracht na brandalarm in zorginstelling
Marijn van de Gruiter
In 2013 richtte ik een Facebook-pagina op uit interesse voor de hulpverlening. Al snel bleek de vraag naar het zogeheten '112-nieuws' enorm groot. Daarom zijn we kort daarna ook gestart met de website 112Vlissingen-Souburg.nl. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot één van de toonaangevende nieuwsorganisaties, gespecialiseerd in 112-nieuws, in de gemeente Vlissingen.