Strafrechtelijk onderzoek naar oorzaak hekgolf op Badstrand

© Foto: Cornelis van der Jagt / 112 Vlissingen & Souburg
- Advertentie -

VLISSINGEN – De politie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de oorzaak van de hekgolf op het Badstrand die zondagavond minstens zeven mensen het water in trok.

Twee jongetjes (3 en 5 jaar) uit Pijnacker zijn voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Hun ouders doen aangifte, aldus de politie vandaag. De kinderen mochten het ziekenhuis de volgende ochtend verlaten. Een derde gewonde is voor de politie onbekend gebleven, 112 Vlissingen & Souburg meldde zondagavond dat het een man betrof van naar schatting 35 jaar, hij werd opgevangen door strandwachten en naar een ambulance op het Nollehoofd gebracht (foto onder).

- Advertentie -

Het onderzoek wordt uitgevoerd door agenten van het politieteam Walcheren en de Landelijke Eenheid, dienst Infrastructuur.

Naast de ouders van de kinderen doet ook de Nederlands-Vlaamse Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit (GNA) aangifte. Het schip dat zondagavond de hekgolf veroorzaakte, de sleephopperzuiger Bonny River, zou namelijk te hard gevaren hebben. Agenten hebben inmiddels gesproken met de kapitein van het schip, hij wordt op een later moment verhoord.

De hekgolf op het Badstrand (volgens sommigen is ‘boeggolf’ een betere term) werd breed uitgemeten in de media. Ook het NOS-journaal toonde de beelden die vanuit een flat op de Boulevard Bankert gemaakt waren. Over de schuldvraag lopen de meningen uiteen. Op internet wordt uiteraard de kapitein genoemd voor te hard varen, maar tevens komt de verantwoordelijkheid van badgasten aan bod, mede omdat er waarschuwingsborden staan. Iemand noemt de verkeerscentrale. Op de website dumpert.nl vraagt iemand anders naar de loods aan boord van het schip. Een ‘reaguurder’ zegt onder de naam Zeeuwse_babbelaar82 dat er geen loods was: de Bonny River verricht baggerwerkzaamheden voor de nieuwe zeesluis bij Terneuzen en vaart hele dagen heen en weer om het zand naar de Noordzee af te voeren. Dan bestaat er geen loodsplicht.

Terwijl de twee kinderen zondagavond verzorgd werden op de Boulevard Bankert ter hoogte van Résidence Nehalennia, haalde een van hun redders, een man die aanvankelijk op het terras van Pier 7 zat, flink uit naar enkele strandwachten (foto boven): “Er waren bijna twee kinderen verdronken. Jullie fluiten en gaan door met het ophalen van de vuilnis. Mafkezen!” Een agent bracht hem tot bedaren.

© Foto: Cornelis van der Jagt / 112 Vlissingen & Souburg

Zie ook:
Hekgolf op Badstrand: drie personen naar het ziekenhuis gebracht (30 juni 2019)

- Advertentie -
Vorig artikelEenzijdig ongeval met scooter op Boulevard, berijdster gewond
Volgend artikelScooterbestuurder gewond bij aanrijding op Marie Curieweg
Cornelis van der Jagt
Ik schrijf al geruime tijd nieuwsartikelen over 112, hulpverlening en veiligheid voor 112Vlissingen-Souburg.nl, onderdeel van de Gm Groep. Ik heb ruime ervaring bij landelijke en buitenlandse media (print, radio, televisie).