Politie waarschuwt voor speelgoedwapens

- Advertentie -

NEDERLAND – De politie is een campagne begonnen om ouders en kinderen te waarschuwen voor het gevaar van speelgoedwapens op straat en andere openbare ruimten.

Politiemensen zijn de afgelopen twee jaar steeds vaker geconfronteerd met jongeren die in de openbare ruimte speelgoedwapens dragen die sprekend lijken op echte wapens. Ging het in 2014 nog om 125 incidenten, in 2015 waren dit er al 140.

- Advertentie -

Omdat sommige van deze wapens echt lijken reageren agenten ook als het een echt wapen is omdat het verschil niet te zien is. Waardoor ze in het uiterste geval kunnen besluiten om te schieten

Als in de openbare ruimte wordt gedreigd met een op een echt vuurwapen lijkend speelgoedwapen of als zo’n speelgoedwapen anderen schrik aan kan jagen, is het voorwerp verboden. De politie heeft dan voldoende reden om in te grijpen en het speelgoedwapen in beslag te nemen. Alleen als het voor iedereen overduidelijk is dat het om spelende kinderen gaat, is dit soort speelgoed op straat niet verboden.

De politie vraagt mensen met kinderen om ze met speelgoedwapens alleen binnen te laten spelen en niet zomaar over straat mee laten nemen.

Ook niet alle speelgoedwapens zijn toegestaan. In winkels, op de markt of op de kermis mag u alleen goedgekeurde speelgoedwapens kopen of winnen. U herkent dit speelgoed aan de CE-markering en aan de verpakking waaruit moet blijken dat het speelgoed is bedoeld om door kinderen jonger dan 14 jaar bij het spelen te worden gebruikt. Staat dit niet op de verpakking of op het speelgoedwapen? Dan mag de politie het speelgoedwapen in beslag nemen. De politie werkt bij controles samen met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

De toename van het aantal incidenten met speelgoedwapens heeft te maken met veranderde regels. In 2014 is de Regeling wapens en munitie aangepast naar aanleiding van de Europese Speelgoedrichtlijn.  Als gevolg daarvan mag u sindsdien een speelgoedwapen kopen of winnen dat een CE-markering heeft en is bedoeld om door kinderen jonger dan 14 jaar bij het spelen te worden gebruikt.

- Advertentie -
Vorig artikelPolitie waarschuwt voor frauduleus incassobureau
Volgend artikelKeersluisbrug afgesloten door storing
Cornelis van der Jagt
Ik schrijf al geruime tijd nieuwsartikelen over 112, hulpverlening en veiligheid voor 112Vlissingen-Souburg.nl, onderdeel van de Gm Groep. Ik heb ruime ervaring bij landelijke en buitenlandse media (print, radio, televisie).