Visserijinspecteurs in gevaar gebracht: bemanning kotter angehouden

© Foto: 112Vlissingen-Souburg.nl (archief)
- Advertentie -

VLISSINGEN – De achttallige bemanning van een pluskotter is gisteren in de haven van Vlissingen aangehouden. Dit omdat de visserijinspecteurs van de NVWA in gevaar hebben gebracht.

Tijdens een kustwachtcontrole waren drie NVWA-inspecteurs ‘s nachts in een speciale rubberboot vanaf het kustwachtvaartuig Barend Biesheuvel naar de kotter gevaren. De rubberboot werd bestuurd door twee ervaren medewerkers van de Rijksrederij. De kotter reageerde niet op oproepen van de inspecteurs. Toen de inspecteurs vervolgens langszij voeren, haalde de schipper plotseling zijn netten op. De rubberboot met daarop de inspecteurs en medewerkers van de Rijksrederij raakte daardoor verstrikt in de netten en werd grotendeels onder water getrokken. Nadat twee NVWA-inspecteurs aan boord van de kotter waren geklommen, lukte het om de kotter te laten stoppen.

- Advertentie -

Aan boord constateerden de inspecteurs dat de kotter gebruik maakte van zogeheten binnenkuilen. Dat zijn netten met een kleinere maaswijdte dan toegestaan, die in legale netten worden gehangen. Doordat de verschillende netten over elkaar komen te liggen, kunnen kleine vissen met geen mogelijkheid ontsnappen. Jonge vissen moeten kunnen ontsnappen om schade aan het visbestand te voorkomen.

De inspecteurs namen de illegale netten en de vis die ermee was gevangen in beslag. Dat betekent dat de visser de netten en de vis aan boord moet houden totdat de kotter lost in een haven. Maar de schipper gooide de in beslag genomen netten en vis op volle zee overboord. Daarop is de kotter opgebracht naar de haven van Vlissingen. De NVWA maakt proces-verbaal op van de verschillende visserij-overtredingen. Ook wordt er rapportage opgemaakt voor het niet voldoen aan de voorwaarden van de pulsvergunning.

De acht bemanningsleden van de pluskotter zijn, toen de boot waar in de haven van Vlissingen lag, door de politie aangehouden. Ze zijn overgebracht naar het politiebureau waar ze in verzekering zijn gesteld. Volgens het Openbaar Ministerie worden de achter vissers verdacht poging tot doodslag.

- Advertentie -
Vorig artikelTwee personen aangehouden na aantreffen hennepdrogerij
Volgend artikelKebabzaak Smalle Kade gesloten vanwege vondst vuurwapens
Marijn van de Gruiter
In 2013 richtte ik een Facebook-pagina op uit interesse voor de hulpverlening. Al snel bleek de vraag naar het zogeheten '112-nieuws' enorm groot. Daarom zijn we kort daarna ook gestart met de website 112Vlissingen-Souburg.nl. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot één van de toonaangevende nieuwsorganisaties, gespecialiseerd in 112-nieuws, in de gemeente Vlissingen.