VRZ: om 20.30 uur start ontmanteling vliegtuigbom Buitenhaven

- Advertentie -

VLISSINGEN – Vanwege de vondst van de vliegtuigbom vanmorgen in de Buitenhaven, heeft de Veiligheidsregio Zeeland een gebied aangewezen waarin mensen binnen moeten blijven. Om 20.30 uur zal men starten met de ontmanteling van de bom.

Vanmorgen werd omstreeks 07.30 uur een explosief opgevist door het kraanschip de Rival uit Papendrecht. Volgens de gemeente gaat het om een vliegtuigbom van Amerikaanse makelij. De gehele dag lag het schip in de Buitenhaven. Rond 15.00 uur ging de Rival naar de Piet Heinkade waar de EOD aan boord ging.

- Advertentie -

Om iets over 15.30 uur werd GRIP 3 afgekondigd. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland zal de bom, een 1000-ponder, ter plekke onschadelijk worden gemaakt.

Op dit moment mag niemand meer binnen een straal van 300 meter van het schip komen. Door de politie is de omgeving ruim afgesloten. Het NS-station en de ferry zijn op dit moment nog wel gewoon te bereiken. Om iets voor 18.00 uur maakte de Veiligheidsregio het gebied bekend waarin alle omwonenden, in een straal van 1300 meter vanaf het schip, binnen moeten blijven.

“Het tijdstip waarop de ontmanteling van de bom start is nog niet bepaald. Zodra dit tijdstip bepaald is, maken wij bekend vanaf hoe laat omwonenden binnen een straal van 1300 meter van het schip binnen moeten blijven. Sluit dan ramen en deuren en ga niet voor het raam staan. Het ontmantelen van een bom brengt altijd een risico met zich mee,” aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland.

Update 19.00 uur – Via de gemeente worden eventuele vragen beantwoord: 0118-487000.

Update 19.40 uur – Tussen 20.00 en 21.30 uur zijn treinen en bussen in het gebied niet beschikbaar. Ook de Westerschelde-ferry ligt stil. Rond 19.30 uur is NL-Alert ingezet.

Zie ook:
Kraanschip vist vliegtuigbom op in Buitenhaven Vlissingen (28 november 2018)

- Advertentie -
Vorig artikelKraanschip vist vliegtuigbom op in Buitenhaven Vlissingen
Volgend artikelVliegtuigbom in Buitenhaven zonder incidenten onschadelijk gemaakt
Marijn van de Gruiter
In 2013 richtte ik een Facebook-pagina op uit interesse voor de hulpverlening. Al snel bleek de vraag naar het zogeheten '112-nieuws' enorm groot. Daarom zijn we kort daarna ook gestart met de website 112Vlissingen-Souburg.nl. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot één van de toonaangevende nieuwsorganisaties, gespecialiseerd in 112-nieuws, in de gemeente Vlissingen.