Ovenhuis Thermphos vanmiddag na explosie tegen de vlakte

Videostill van de ontploffing vanmiddag. © Beeld: Conny den Heijer / 112 Vlissingen & Souburg
- Advertentie -

VLISSINGEN-OOST – Het ovenhuis van het voormalige fosforbedrijf Thermphos is vanmiddag na tweeënhalf jaar voorbereiding opgeblazen. Dit gebeurde met springstof.

De fabriek van Thermphos, die in 1968 in gebruik werd genomen, produceerde per jaar zo’n 85.000 ton fosfor. Eind 2012 kwam het bedrijf in zwaar weer en het ging uiteindelijk failliet. Na jaren lang getouwtrek was er in april 2018 een akkoord over de verdeling van de kosten voor de sanering van de fabriek. Het terrein was namelijk vervuild met fosfor, asbest en radioactief materiaal.

- Advertentie -

Vanmiddag werd na tweeënhalf jaar voorbereiding om 16.00 uur het ovenhuis van de voormalige fabriek met springstof opgeblazen. Fosfor, radioactief materiaal en asbest waren al verwijderd en het enorme gebouw was zoveel mogelijk gestript. Ook werd ervoor gezorgd dat het skelet recht naar beneden zakte tijdens de explosie.

- Advertentie -
Vorig artikelDuitse Sea King toch weer naar Rescue Vlissingen 2020
Volgend artikelBoulevard nog steeds afgesloten voor rijdend verkeer na storm
Marijn van de Gruiter
In 2013 richtte ik een Facebook-pagina op uit interesse voor de hulpverlening. Al snel bleek de vraag naar het zogeheten '112-nieuws' enorm groot. Daarom zijn we kort daarna ook gestart met de website 112Vlissingen-Souburg.nl. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot één van de toonaangevende nieuwsorganisaties, gespecialiseerd in 112-nieuws, in de gemeente Vlissingen.