Meer dan honderd bekeuringen uitgeschreven bij grootschalige controles

© Foto: 112Vlissingen-Souburg.nl (archief)
- Advertentie -

MIDDELBURG – De politie heeft dinsdag en woensdag in Zeeland en West-Brabant volop gecontroleerd op het handsfree bellen en gordelgebruik. In totaal deelde de politie 176 bekeuringen uit.

Afgelopen dinsdag werd gestart met de MONO-handhavingsactie in Zeeland en in de omgeving van Bergen op Zoom en Roosendaal. Woensdag was de politie actief op de snelwegen rond Breda en Tilburg. In totaal werden bijna vierhonderd overtredingen geconstateerd. Tijdens de controles gebruikte de politie een touringcar en zogenaamde MONO-cams, waarbij agenten met speciale software en kunstmatige intelligentie eenvoudig potentiële bellers kunnen identificeren. Zo’n twintig agenten namen aan de controles deel.

- Advertentie -

In augustus werd al bekend gemaakt dat weggebruikers de komende maanden in Brabant en Zeeland extra gecontroleerd worden. Tijdens deze controle spotte de politie vanuit een touringcar naar overtreders en gaven deze door aan agenten, die in onopvallende politieauto’s reden. Zij zetten de overtreders direct aan de kant. Het uitschrijven van de bekeuring in combinatie met een goed gesprek draagt bij aan meer bewustwording bij deze bestuurders. Tijdens deze controles is er voornamelijk aandacht besteed aan afleiding op hoofdwegen, namelijk autosnelwegen en enkele provinciale wegen.

Verder werd gebruik gemaakt van MONO-cams. Deze mobiele camera controleert vanaf een viaduct in passerende auto’s. Van ieder voertuig wordt een foto gemaakt waarna de intelligente software herkent wanneer een bestuurder vermoedelijk een mobiele telefoon in zijn hand heeft. De agent kijkt deze beelden live uit en zet ze voor een tweede controle door naar een agent, die op een politiebureau zit.

In totaal werden 176 bekeuringen uitgeschreven, namelijk 162 voor afleiding. Hiervan werden 22 overtredingen geconstateerd door de MONO-cam. Verder werden veertien processen-verbaal opgemaakt voor overschrijding snelheid (4x); invordering rijbewijs; bumper kleven; onnodig links rijden; niet dragen van de autogordel (2x); rijden zonder (geldig) rijbewijs (2x); inbeslagname voertuig; rijden over de vluchtstrook en rijden zonder kentekenbewijs.

- Advertentie -
Vorig artikelGewonde bij botsing tussen auto’s op Scheldestraat
Volgend artikelWinkeldief slaat wild om zich heen met kettingslot na te zijn betrapt
In 2013 richtte ik een Facebook-pagina op uit interesse voor de hulpverlening. Als snel bleek de vraag naar het zogeheten '112-nieuws' enorm groot. Daarom zijn we kort daarna ook gestart met de website 112Vlissingen-Souburg.nl. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot één van de toonaangevende nieuwsorganisaties, gespecialiseerd in 112-nieuws in de gemeente Vlissingen.