Tien Zeeuwen doen aangifte van identiteitsfraude

- Advertentie -

VLISSINGEN – Afgelopen twee maanden is er door minstens tien Zeeuwen aangifte gedaan van identiteitsfraude via Facebook.

Criminelen hebben vervolgens met een digitale babbeltruc hun Facebookvrienden bestolen. De politie onderzoekt deze aangiftes.

- Advertentie -

Internetcriminelen maken een nep-profiel aan van een bestaand persoon. Vaak worden hiervoor gedeelde Facebookaccounts van stellen als uitgangspunt gebruikt. Stel dat het echte account bijvoorbeeld van ‘Arjan en Lena van der Maas’ is. Dan wordt er een nep-account aangemaakt op naam van ‘Lena van der Maas’. Vanuit dit nep-account krijgen mensen die met de echte Arjan en Lena bevriend zijn vriendschapsverzoeken binnen, die vaak argeloos worden geaccepteerd. Vanuit het nep-account van ‘Lena’ worden dan chats over koetjes en kalfjes gestart. Op een gegeven moment wil ‘Lena’ haar man verrassen met een weekendje weg. Om te reserveren wordt gebruik gemaakt van vouchers die via iDeal betaald kunnen worden. Omdat ‘Lena’ niet wil dat haar man de verrassing via de afschrijvingen op hun gezamenlijke rekening ziet, vraag zij haar Facebookvrienden om de betaling voor te schieten. Een effectieve en slimme truc. Zo betalen mensen voor honderden euro’s aan vouchers. Als ze erachter komen dat ze in de maling zijn genomen, kunnen ze geen contact meer krijgen met ‘Lena’.

Deze vorm van oplichting vindt niet alleen in Zeeland plaats. Ook in andere delen van het land zijn deze criminelen actief. Vertrouwt u de zaak niet? Zoek dan eerst op een andere manier contact met degene die het verzoek heeft gedaan.

Wilt u voorkomen dat uw profiel wordt gekopieerd? Gebruik dan deze tips:

Scherm uw vriendenlijst af. U kunt de vriendenlijst onzichtbaar maken voor mensen met wie u  niet bevriend bent.

Zorg ervoor dat het Facebook-account niet zichtbaar is voor gebruikers die niet bevriend zijn met u. Dit maakt het voor fraudeurs een stuk moeilijker uw profiel te kopiëren.

Pas op met programma’s en apps zoals spelletjes die vragen om toegang tot uw Facebook-account. Deze instellingen kunt u op Facebook veranderen.

- Advertentie -
Vorig artikelMannen aangehouden na poging inbraak in winkelcentrum
Volgend artikelTwee mannen aangehouden na beroving pizzabezorger
Marijn van de Gruiter
In 2013 richtte ik een Facebook-pagina op uit interesse voor de hulpverlening. Al snel bleek de vraag naar het zogeheten '112-nieuws' enorm groot. Daarom zijn we kort daarna ook gestart met de website 112Vlissingen-Souburg.nl. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot één van de toonaangevende nieuwsorganisaties, gespecialiseerd in 112-nieuws, in de gemeente Vlissingen.