Eigenaar afgebrande schuur Koudekerke doet aangifte

- Advertentie -

KOUDEKERKE – De eigenaar van de gisteravond afgebrande schuur aan de Galgeweg in Koudekerke heeft aangifte gedaan van brandstichting.

Dat gebeurde volgens een woordvoerster van de politie gisteravond al. De brandweer sloot technische oorzaken zoals kortsluiting vrijwel meteen uit. Ingewijden melden dat er vaak jongeren rondhingen. Het perceel was sterk verwaarloosd. De eigenaar, Intratuin, zou er recreatieappartementen willen realiseren.

- Advertentie -

In 2011 hadden bewoners uit de omgeving geklaagd over de vervallen toestand van de schuur. Intratuin liet daarop weten geen investeringen te doen in de boerderij gezien de matige financiële resultaten. De directie van Intratuin zag destijds ook geen verbetering van de netto-inkomsten in het verschiet liggen, aldus de stichting Meldpunt Erfgoed Zeeland. In december 2012 stortte de landbouwschuur grotendeels in.

Twee jaar geleden lagen er niettemin plannen voor het realiseren van acht recreatieappartementen. Het college van burgemeester en wethouders van Veere verleende medewerking onder voorwaarden. Zo was de complete sloop van de schuren niet toegestaan. De eigenaar vroeg een omgevingsvergunning aan voor een ‘bed and breakfast’ en trok de aanvraag begin 2015 in. In december 2015 werd een nieuwe aanvraag gehonoreerd. Voor zover bekend hebben er sindsdien geen werkzaamheden plaatsgevonden.

De schuur was naar schatting tweehonderd jaar oud en maakte deel uit van Hofstede Moesbosch. Krijn van Sparrentak kocht de hofstede in 1927. Hij en zijn familie runden er zo’n tachtig jaar een boerenbedrijf. Daarna werd Moesbosch verkocht aan de eigenaren van de aanpalende Intratuin en raakte in verval.

Vanmiddag werden tijdens het politie-onderzoek nog smeulende resten aangetroffen. De brandweer rukte uit voor nabluswerkzaamheden (foto).

- Advertentie -
Vorig artikel46-jarige man raakt gewond door vuurwerk Oost-Souburg
Volgend artikelHulpdiensten in Paauwenburg voor reanimatie
Cornelis van der Jagt
Ik schrijf al geruime tijd nieuwsartikelen over 112, hulpverlening en veiligheid voor 112Vlissingen-Souburg.nl, onderdeel van de Gm Groep. Ik heb ruime ervaring bij landelijke en buitenlandse media (print, radio, televisie).