Oorzaak drama Dishoek ligt in relationele sfeer

- Advertentie -

KOUDEKERKE – Openbaar Ministerie en politie vermoeden dat de oorzaak van het ernstige geweldsincident waarbij donderdagmorgen een man en een vrouw dood werden gevonden aan de Verlengde Dishoekseweg, in de relationele sfeer gezocht moet worden.

Zij maken deze voorlopige balans op uit de onderzoeksresultaten zoals deze nu bekend zijn. Waarschijnlijk hebben de twee elkaar woensdag ontmoet en zijn zij naar de Verlengde Dishoekseweg gegaan. Hier zijn zij door geweld om het leven gekomen. Wat zich precies heeft afgespeeld, moet uit het verloop van het onderzoek nog blijken.

- Advertentie -

Politie en jeugdhulpverleningsinstanties hebben donderdag onmiddellijk op het adres van de slachtoffers de vijf kinderen opgevangen. Familierechercheurs en een medewerker van Intervence ondersteunen de kinderen vanaf dat moment. De burgemeesters van Veere en Middelburg zijn meteen donderdagmiddag bij elkaar gekomen om samen met politie en justitie het geweldsincident te bespreken. Een belangrijk thema hierbij was de zorg voor de kinderen van het echtpaar.

Vrijdagmorgen hebben vertegenwoordigers van de gemeente Middelburg, justitie en politie samen met diverse medewerkers van hulpverleningsinstanties de situatie nader overlegd. Burgemeester Bergmann heeft zich nadrukkelijk laten informeren welke maatregelen voor de kinderen zijn getroffen.

Uit deze gesprekken en aangelegde dossiers blijkt dat op het adres van de man en de vrouw gedurende een langere periode sprake was van overlast. Het laatste jaar heeft de vrouw meerdere meldingen gedaan van huiselijk geweld door haar man. Diverse hulpverleningsinstanties waren bij het gezin betrokken om hulp te bieden. Lastig hierbij was dat uiteindelijk door het echtpaar voor de aangeboden hulp andere keuzes werden gemaakt en dat het echtpaar steeds besloot samen verder te gaan. In 2016, na wederom een incident van huiselijk geweld, werd de man aangehouden en werd hem door de burgemeester een huisverbod opgelegd. Na een periode van tien dagen werd besloten dit verbod niet te verlengen, omdat het echtpaar weer samen verder wilde. Volgens de vrouw ging het allemaal weer goed. Er werden afspraken gemaakt over hulpverlening. Eind 2016 deed de vrouw opnieuw aangifte van mishandeling. De man werd aangehouden en kreeg voor de tweede keer een huisverbod opgelegd. Hij bleef tot half februari in hechtenis. Begin april werd de man door de rechter veroordeeld voor dat laatste incident van huiselijk geweld. Als bijkomende voorwaarden kwam hij onder toezicht van de Reclassering te staan en kreeg hij wederom een locatieverbod. In het vonnis van de rechter werd de man ook verplicht om mee te werken aan forensische zorg.

In augustus 2016 kreeg de politie informatie dat in de woning een vuurwapen zou zijn. De woning aan de Tamariskenlaan werd doorzocht, maar er werden geen wapens gevonden. Gisteren heeft de politie met de Rechter-Commissaris onderzoek gedaan in de woning van de slachtoffers aan de Tamariskenlaan. Hierbij troffen agenten een nep-pistool aan dat niet of nauwelijks van echt te onderscheiden was.

Zie ook:
Dood gevonden man en vrouw bij Dishoek vermoedelijk echtpaar uit Middelburg (14 april 2017)
Slachtoffers bij Dishoek vermoedelijk uit Middelburg (13 april 2017)
Man en vrouw door geweld om het leven gebracht in Koudekerke (13 april 2017)
Personenwagen aangetroffen bij vindplaats lichamen Dishoek (13 april 2017)

- Advertentie -
Vorig artikelDood gevonden man en vrouw bij Dishoek vermoedelijk echtpaar uit Middelburg
Volgend artikelFietsende vrouw gewond bij aanrijding met personenwagen
Marijn van de Gruiter
In 2013 richtte ik een Facebook-pagina op uit interesse voor de hulpverlening. Al snel bleek de vraag naar het zogeheten '112-nieuws' enorm groot. Daarom zijn we kort daarna ook gestart met de website 112Vlissingen-Souburg.nl. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot één van de toonaangevende nieuwsorganisaties, gespecialiseerd in 112-nieuws, in de gemeente Vlissingen.