Steeds vaker politie en burgerhulpverleners bij reanimaties

- Advertentie -

VLISSINGEN – Personen met een hartstilstand worden steeds vaker en sneller geholpen door agenten van de politie en getrainde burgerhulpverleners.

Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Jolande Zijlstra afgelopen maand, aldus het Academisch Medisch Centrum. Zaterdagavond werd een man aan de Paul Krugerstraat in Vlissingen gereanimeerd (foto).

- Advertentie -

Volgens het onderzoek dient ambulance-personeel bij een hartstilstand gemiddeld 11 minuten na de 112-melding de eerste schok toe met een defibrillator (AED). Dan is de overlevingskans al geslonken tot 14 procent. Politie en burgerhulpverleners zijn doorgaans 2,5 minuten sneller aanwezig. In publieke ruimtes met een AED wordt de eerste schok na vier minuten toegediend, dat levert een overlevingskans van bijna 50 procent op.

Politie-agenten zijn opgeleid voor reanimaties en beschikken over de benodigde hulpmiddelen. De vrijwillige burgerhulpverleners worden tegenwoordig opgeroepen per app. Er loopt onderzoek naar het invoeren van drones om AED’s te bezorgen in noodgevallen.

Het slachtoffer aan de Paul Krugerstraat is naar het ziekenhuis in Goes overgebracht.

- Advertentie -
Vorig artikelAuto over de kop na botsing op Gerbrandystraat Vlissingen
Volgend artikelTwee personen met bivakmutsen doen poging tot beroving
Cornelis van der Jagt
Ik schrijf al geruime tijd nieuwsartikelen over 112, hulpverlening en veiligheid voor 112Vlissingen-Souburg.nl, onderdeel van de Gm Groep. Ik heb ruime ervaring bij landelijke en buitenlandse media (print, radio, televisie).