Bye bye fly Belgische Sea King helikopter tijdens Rescue Vlissingen

- Advertentie -

VLISSINGEN – Menig hart gaat sneller kloppen door de komst van de Belgische Sea King helikopter naar Rescue Vlissingen. Na bijna 40 dienstjaren zit het er op voor deze prachtige helikopters uit Koksijde.

Liefhebbers en bezoekers van Rescue Vlissingen kunnen op woensdag 15 augustus 2018 hun geluk niet op, want dan is deze legendarische Belgische rescue helikopter nog één keer te zien.

- Advertentie -

De beroemde Sea King helikopters van de 40ste Smaldeel van Koksijde, de ‘bewaarengels’ van de Noordzee, hebben in bijna 40 dienstjaren de kaap van 58.000 vlieguren overschreden. De aflossing komt in zicht. Tegen eind 2018 wordt de vertrouwde helikopter met rode neus ingeruild voor de nieuwe NH90 NFH Caïman.

Woordvoerder van de organisatie, Dennis Castel: “Dat onze bezoekers aan zet zijn tijdens de 11e editie van Rescue Vlissingen blijkt wel weer.” Op social media hadden we tientallen berichten van liefhebbende bezoekers van ons evenement met het grote verzoek om de Belgische Sea King nog één keer in actie te zien. “We zijn als organisatie trots om te mogen melden dat, na lang lobbyen, de Belgische Sea King helikopter uit Koksijde nog één keer een show zal opvoeren.”

Van de vijf aangekochte toestellen zijn er nog drie operationeel. Het eerste toestel verhuisde naar het legermuseum in Brussel en het laatste exemplaar staat in Koksijde in reserve, met de mogelijkheid om eventueel de dienst te hervatten.

In de bijna 40 jaar reddings- en zoekmissies, de klok rond, hebben de Sea Kings sinds eind februari 58.000 vlieguren en 3.185 ‘scrambles’ op de teller, waarbij 1.712 personen werden opgehaald. De heli’s verzekerden ook regelmatig patiënten- en orgaantransporten naar ziekenhuizen.

Maar het einde van de mythische Sea King nadert. De toestellen verzekeren nog slechts een derde van de permanenties, de rest wordt opgeknapt door Caïman helikopters in navale versie (NFH) van de Luchtcomponent en slechts vijf piloten (of 2,5 bemanningen) zijn nog gekwalificeerd voor dit type helikopter. Eind 2018 worden de Sea Kings definitief teruggetrokken, na 42 jaar in dienst.

Dennis Castel: “Dat de Belgische Sea King van bijzonder dichtbij te zien zal zijn, sluiten we zeker niet uit. We zijn in overleg of de helikopter veilig kan landen op onze helikopterparkeerplaats zodat bezoekers van het evenement foto’s en filmpjes kunnen maken.”

Naast de Belgische Sea King helikopter zullen ook de collega’s uit Duitsland acte de présence geven.

- Advertentie -
Vorig artikelPolitie assisteert bij opvang verwarde persoon
Volgend artikelFietsster lichtgewond bij aanrijding op Leliënlaan
Marijn van de Gruiter
In 2013 richtte ik een Facebook-pagina op uit interesse voor de hulpverlening. Al snel bleek de vraag naar het zogeheten '112-nieuws' enorm groot. Daarom zijn we kort daarna ook gestart met de website 112Vlissingen-Souburg.nl. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot één van de toonaangevende nieuwsorganisaties, gespecialiseerd in 112-nieuws, in de gemeente Vlissingen.