Ewout Genemans presenteert bijeenkomst over cybercrime in Vlissingen

© Foto: Marcelle Davidse
- Advertentie -

De gemeenten op Walcheren hebben woensdagavond, in samenwerking met meerdere partners, een bijeenkomst gehouden over cyberweerbaarheid. Ewout Genemans deed de presentatie van de bijeenkomst.

Bijna elke stoel was woensdagavond bezet in de bioscoopzaal van CineCity in Vlissingen. Een divers gezelschap van bijna tweehonderd ondernemers en ambtenaren van verschillende overheidsinstellingen kwamen samen om te leren over cyberveiligheid. Het evenement werd georganiseerd door de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen, de Provincie Zeeland, Dockwize en Platform Veilig Ondernemen (PVO) Zeeland West-Brabant.

- Advertentie -

De bijeenkomst werd geleid door presentator Ewout Genemans, onder meer bekend als presentator en producent van bekende televisieprogramma’s. Na een welkomstwoord van burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Vlissingen, nam ervaringsdeskundige Xander Koppelmans de zaal mee in zijn persoonlijke verhaal over een hack waar hij zelf als ondernemer slachtoffer van werd. “Ik had
een bloeiend bedrijf, een gelukkig gezin en een prachtig huis. Een cyberaanval heeft alles verwoest”, deelde hij met de zaal. De ervaring van Koppelmans is illustrerend voor de ingrijpende gevolgen die cybercrime kan hebben voor een onderneming en persoonlijke levens van slachtoffers.

Ethisch hacker en cybercrime-deskundige Peter Lahousse gaf een inkijk in de wijze waarop hackers te werk gaan en hoeveel bedrijven hier slachtoffer van worden. Door de toenemende technologische mogelijkheden wordt het daarnaast steeds makkelijker om bedrijven te hacken en wachtwoorden te kraken. “De kans dat je met cybercrime te maken krijgt gaat daardoor van 50% naar 95%. De vraag is
dus niet of je slachtoffer wordt, maar wanneer. De vraag is hoe goed je dan beschermd bent en wat je zelf doet.” Caro Dehulsters van Rabobank sprak over de bescherming die een cyberverzekering biedt: “Naast de financiële steun, biedt zo’n verzekering ook een noodnummer. Bij een hack bel je dit nummer en krijg je direct hulp.”

Het inhoudelijke programma werd afgesloten met een interactief panel, waaraan naast de gastsprekers ook Bas Goddrie van PVO Zeeland West-Brabant deelnam. Deskundigen in het panel gingen in gesprek met de aanwezige ondernemers over cyberveiligheid en deelden praktische adviezen waarmee de weerbaarheid tegen cybercrime versterkt kan worden. Drie tips waar iedere ondernemer volgens de deskundigen vandaag nog mee kunnen beginnen: 1) Bewustwording: Train uzelf en uw collega’s regelmatig in het herkennen van cybercrime. Maak bewustwording onderdeel van de bedrijfsvoering. 2) Wachtwoordbeheer: Stop met wachtwoorden en begin voor al uw accounts met wachtzinnen. Hoe langer de wachtzin, hoe moeilijker deze te kraken is. 3) Noodplan: Zorg dat u een noodplan klaar hebt liggen. Inventariseer wat de kroonjuwelen binnen uw bedrijf zijn en zet in het noodplan de stappen die de organisatie direct zelf kan ondernemen om schade te voorkomen.

- Advertentie -
Vorig artikelPolitie oefent risicovolle aanhoudingen in centrum Vlissingen
Volgend artikelDronken Pool zonder rijbewijs kruipt achter het stuur
Marijn van de Gruiter
In 2013 richtte ik een Facebook-pagina op uit interesse voor de hulpverlening. Al snel bleek de vraag naar het zogeheten '112-nieuws' enorm groot. Daarom zijn we kort daarna ook gestart met de website 112Vlissingen-Souburg.nl. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot één van de toonaangevende nieuwsorganisaties, gespecialiseerd in 112-nieuws, in de gemeente Vlissingen.