Zeemijn Binnenhaven Vlissingen door EODD uit het water gehaald

© Foto: Marijn van de Gruiter / 112Vlissingen-Souburg.nl
- Advertentie -

De zeemijn die dinsdag aan het einde van de middag tijdens werkzaamheden werd gevonden, is vanmorgen door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) uit het water gehaald.

De mijn werd vanmorgen rond 08.00 uur door medewerkers van de EODD, die gisteren met het marinevaartuig Argus vanuit Den Helder naar Vlissingen waren gekomen, uit het water gehaald. De zeemijn uit de Tweede Wereldoorlog bevat zo’n 926 kilogram chemische springstof. Het explosief lag volgens de EODD op zo’n 2 meter onder het maaiveld. Om de mijn uit het water te kunnen takelen, is eerst een laag van 5 meter zand rondom het projectiel weggezogen. Omwonenden hoefden niet te worden geëvacueerd. Vandaag zal de mijn op zo’n 8 zeemijlen (ruim 14 kilometer) uit de kust tot ontploffing worden gebracht. Dit is vanaf het land niet zichtbaar.

- Advertentie -

Het explosief werd dinsdag rond 15.30 uur tijdens bodemonderzoek in de Binnenhaven vlak voor de Piet Heinkade aangetroffen. Aannemingsmaatschappij Van der Straaten is in opdracht van Damen bezig met het zoeken naar explosieven langs onder andere de Piet Heinkade. Dit omdat de scheepsbouwer uitbreidingsplannen heeft. Dinsdagavond bleek, na een korte inspectie door specialisten van de EODD, dat de zeemijn ongevaarlijk is omdat de ontsteking ontbreekt of niet meer bruikbaar is. De stremming voor de scheepvaart werd direct opgeheven en de sluizen konden weer worden gebruikt.

Zie ook:

Mogelijk explosief gevonden in Binnenhaven Vlissingen (07-05-2024)
Politie: Bom Binnenhaven onschadelijk, stremming scheepvaart opgeheven (07-05-2024

- Advertentie -
Vorig artikelAuto uitgebrand in Ritthem, bestuurder spoorloos
Volgend artikelVuurwerk door brievenbus van woning gegooid, politie zoekt getuigen
Marijn van de Gruiter
In 2013 richtte ik een Facebook-pagina op uit interesse voor de hulpverlening. Al snel bleek de vraag naar het zogeheten '112-nieuws' enorm groot. Daarom zijn we kort daarna ook gestart met de website 112Vlissingen-Souburg.nl. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot één van de toonaangevende nieuwsorganisaties, gespecialiseerd in 112-nieuws, in de gemeente Vlissingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier uw bericht!
Schrijf uw naam hier
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!